Een blijvende herinnering

Gepersonaliseerde uitvaart

Een gepersonaliseerde uitvaart als eerbetoon. Het is prima wanneer een uitvaart bestaat uit een plechtigheid en een condoleance in een rouwcentrum met koffie en cake, maar dit kan ook anders. Er is zoveel meer mogelijk. De persoonlijkheid van de overleden dierbare kan op allerlei manieren worden vormgegeven in een eigen stijl.

De uitvaart van een fanatiek zeiler kan anders worden ingevuld dan die van een beeldend kunstenaar. Een verwoed tuinierster, een handige klusser of een Vitesse fan, de uitvaart kan in eigen stijl worden vormgegeven.

Een thema kan bijvoorbeeld worden doorgevoerd op de rouwkaart, bij de aankleding van de locatie, het bloemwerk, het rouwvervoer, een bijzondere kist en in de verdere invulling van de uitvaart. Of een thema nu subtiel of volop terugkomt in de uitvaart, de persoonlijke wensen staan centraal bij het verzorgen van de uitvaart. Zo wordt een thema uitvaart niet alleen een dag van afscheid, maar ook een herinnering die reflecteert hoe de overledene in het leven stond. Een persoonlijke, op eigen wijze ingevulde, gepersonaliseerde uitvaart geeft troost en helpt bij de rouw.

Er zijn veel mogelijkheden, alles kan en niets is vastomlijnd. Hieronder vindt u enkele ideeën  van thema gerelateerde uitvaarten.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart -duurzame uitvaart

De duurzame (ecologische) uitvaart

Zorgzaamheid stopt niet bij de zorg voor de overledene en zijn of haar omgeving. Er hoort daarbij ook dat we zorgvuldig omgaan met de wereld waarin we leven. Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even belastend zijn voor het milieu. Wel is het gebruik van het materiaal van de omhulling van invloed. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gebruikte lak en lijm en de houtsoort die verwerkt is. De duurzame uitvaart biedt vele mogelijkheden.

Een landelijke uitvaart

Een landelijke uitvaart past perfect bij een natuurliefhebber. Iemand die op het platteland woonde en hier lief en leed gedeeld heeft of van iemand die in de agrarische sector werkzaam is geweest. Er zijn meer dan voldoende aanknopingspunten om een passende landelijke uitvaart vorm te geven.

Estia Uitvaarten - Thema landelijk uitvaart
Thuis uitvaart, Estia uitvaarten

De thuis uitvaart

Voor een overleden dierbare en de nabestaanden kan de woonomgeving van de overledene een belangrijke rol spelen. Het vertrouwde gevoel van thuis is voor veel nabestaanden een fijn idee. De uitvaart kan geheel in persoonlijke stijl van thuis worden verzorgd. Indien dit thuis mogelijk is kan ere voor worden gekozen om de gehele uitvaart thuis te laten plaatsvinden of een gedeelte hiervan. Alleen de condoleance of gezamenlijk eten thuis kan natuurlijk ook.

De sport gerelateerde uitvaart (ook hobby of liefhebberij)

Voor sommige mensen maakt een sportclub een belangrijk onderdeel uit van hun leven. Of ze nu groot fan waren van een voetbalclub, iedere weekend langs de zijlijn stonden van hun favoriete sportclub of diegene zelf een fanatiek sporter was. Het is mogelijk om deze voorliefde door te voeren in de uitvaart.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart sport hobby
Estia Uitvaarten - Moderne uitvaart

Een moderne uitvaart

Een uitvaart is het mooist wanneer deze passend is bij de overledene. Bij onder andere een overlijden op jonge leeftijd kan een uitvaart met een modern thema voor de juiste sfeer zorgen. Hierbij kan creatief worden omgegaan met moderne technieken.

Een romantische uitvaart

Bij een romantische uitvaart denken we aan liefde, warmte en geborgenheid. Bij een uitvaart denkt men niet meteen aan de term romantisch. Toch kun je ook bij een uitvaart een romantische sfeer creëren. Wanneer iemand heel erg hield van romantische dingen zoals rozen, kaarsen en romantisch dineren.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaarten bourgondische uitvaart

De bourgondische uitvaart

Een echte levensgenieter wordt vaak ook een Bourgondiër genoemd. Het is dus niet meer dan logisch dat die liefde ook centraal staat in hun uitvaart. Het leven werd gevuld met activiteiten met dierbaren en vaak met veel en lekker eten. Het leven werd gevierd. Bij een uitvaart in bourgondische sfeer is er minstens zoveel plaats voor het vieren van iemands leven, als om stil te staan bij het gemis en het verwerken van verdriet.

De kleurrijke uitvaart

Donkere kleuren zijn niet meer gekoppeld aan een uitvaart. De uitvaart kan zo kleurrijk zijn als wenselijk is. Van zachtgroen tot helder rood. Kleuren kunnen voor de overledene en de nabestaanden een bijzondere betekenis hebben. Soms speelt een bepaalde kleur een bijzondere rol in iemands leven. Wanneer deze kleur wordt verwerkt in de uitvaart maakt dit het afscheid extra bijzonder. Er kan natuurlijk ook voor meerdere kleuren worden gekozen.

Kleurrijke uitvaart - Estia Uitvaarten
Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.