Muziek bij een uitvaart

Muziek maakt het persoonlijk

Muziek bij een uitvaart is heel persoonlijk en kan daarom helpen bij een waardig afscheid en rouwverwerking. De muziek die wordt gespeeld bepaald grotendeels de sfeer van de dienst en zorgt ervoor dat iedereen op een intieme manier aan de overledene kan denken en afscheid kan nemen.

Soms kan muziek uitdrukken wat je met woorden niet kunt overbrengen. De muziekkeuze is immers heel persoonlijk en zegt vaak veel over de overledene. Een muziekstuk waar een herinnering aan zit, zoals het nummer dat werd gedraaid bij de trouwerij. Daarnaast kan ook de keuze worden gemaakt om juist de eigen favoriete muziek te laten horen. Natuurlijk kan er ook voor worden gekozen om juist dit onderdeel over te laten aan de nabestaanden. Waar putten zij de meeste troost uit?

Welke muziek wordt er gespeelt?

Alles kan. Het is maar net wat passend is bij de overledene of een speciale betekenis heeft voor de nabestaanden. Klassiek, modern, pop of rock, er is heel veel mogelijk. Er zijn muziekstukken die speciaal voor uitvaarten zijn geschreven zoals bijvoorbeeld requiems, die zijn speciaal gecomponeerd voor de eredienst voorafgaand aan een begrafenis. Maar u bent geheel vrij in uw keuze. Bij een bewuste keuze kan de ceremoniemeester of een andere spreker steeds uitleggen waarom er naar een bepaald stuk wordt geluisterd. Er kan ook gekozen worden voor live muzie

Livemuziek tijdens de uitvaart?

Livemuziek raakt en maakt een uitvaart persoonlijker. Het biedt troost aan de nabestaanden en draagt eraan bij dat de uitvaart een dierbare herinnering wordt. Livemuziek kan op verschillende momenten een waardevolle aanvulling zijn. Denk bij het spelen hierbij aan het moment dat de familie/genodigden binnenkomen, maar ook tijdens en bij het verlaten van de plechtigheid. Heel bijzonder is livemuziek ook bij de teraardebestelling en tijdens het condoleren als achtergrondmuziek. De akoestiek is hierbij wel belangrijk.

Hoeveel nummers zijn er nodig bij een uitvaart?

Een afscheidsbijeenkomst duurt meestal zo’n 45 minuten tot een uur en aangezien er ook sprekers zijn, wordt er meestal gekozen voor vijf muzieknummers:

 • Een nummer bij binnenkomst.
 • Drie nummers tijdens de plechtigheid (tussen de toespraken door).
 • Een nummer aan het einde van de bijeenkomst (tijdens de uitloop).


Waar kan er muziek bij een uitvaart worden afgespeeld?

Dit kan op veel verschillende momenten. Denk bijvoorbeeld aan het spelen van muziek tijdens de uitvaartmis in de kerk, bij de uitvaartplechtigheid en/of in de condoleanceruimte. Maar ook bij het begraven kan er muziek worden gespeelt. Sommige muziekstukken lenen zich beter voor het een dan voor het ander, maar alles kan tegenwoordig.

Kinderen zingen of dansen

Kinderen reageren op hun eigen manier, als iemand in hun naaste omgeving overlijdt. Het uiten van gevoelens en verdriet kan lastig voor ze zijn. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ook zij een (kleine) rol spelen tijdens de uitvaart door bijvoorbeeld te zingen of te dansen. Hoe mooi is het als een kleindochter tijdens het afscheid op de viool het liedje speelt waar opa altijd zo van genoot? 

Hoe kies je geschikte uitvaartmuziek?

Natuurlijk kun je muziek kiezen uit een uitvaart top 10, maar of dit past is natuurlijk de vraag. Het belangrijkste is of het past en of het raakt. Kies voor een muziekstuk die bij de emotie past of waar een verhaal bij hoort. Muziek kiezen voor een bepaalde tekst, al is het maar één regel kan heel toepasselijk zijn. Denk ook aan live muziek. Zoals gezegd; muziek kan soms uitdrukken wat met woorden niet te zeggen is. De muziekkeuze is immers heel persoonlijk en zegt vaak veel over de overledene.

Hieronder enkele nummers ter inspiratie voor muziek bij een uitvaart:

 1. Time To Say Goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 2. Breng me naar het water – Marco Borsato
 3. Dreamer – Dinand Woesthoff 
 4. Goodbye My Lover – James Blunt
 5. De Steen – Paul de Leeuw
 6. Angels – Robbie Williams
 7. Afscheid Nemen Bestaat Niet – Marco Borsato
 8. Tears In Heaven – Eric Clapton
 9. Imagine – John Lennon and The Plastic Ono Band
 10. Papa – Stef Bos
 11. The Rose – Bette Midler
 12. De weg – Guus Meeuwis
 13. My way – Frank Sinatra
 14. Non, je ne regrette rien – Edith Piaff
 15. Nothing else matters – Metallica

16. Bird on a wire – Jennifer Warnes
17. Heroes – David Bowie
18. You take my breath away – Queen
19. I will survive – Gloria Gaynor
20. Let it be – The Beatles
21. Lips of an angel – Hinder 
22. Wind Beneath My Wings – Bette Midler 
23. My heart will go on – Celine Dion 
24. I will Always Love you – Whitney Houston 
25. The Best – Tina Turner 
26. I still Cry – Ilse DeLange 
27. Unchained Melody – Righteous Brothers 
28. Bridge over troubled water – Simon and Garfunkel 
29. Anouk – Sacrifice
30. Afscheid – Volumia 

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.