Locaties voor een bijzonder afscheid

Natuurbegraafplaats

Op mooie in de natuur gelegen locaties verspreid over heel Nederland worden natuurbegraafplaatsen geopend. In mijn werkgebied zijn dit onder andere natuurbegraafplaats Heidepol, Heiderust, Koningsakker en Mookerheide.

Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur. Een graf daar is eeuwigdurend. Een mooie manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu.  Immers steeds meer mensen hebben behoefte aan deze duurzame en eigentijdse manier van begraven.

Een wandeling door het gebied is straks de beste manier om de plek voor een laatste rustplaats uit te kiezen. Voor uzelf of uw dierbare. Het is uiteraard zeer persoonlijk wat bepaalt welke plek dat voor u is. Een type landschap kan belangrijk zijn, een gevoel, herkenning in iets wat u ziet, hoort of ervaart, iets wat u raakt.

Grafmarkering

De graven worden niet gemarkeerd met een grafmonument zoals u deze van de reguliere begraafplaatsen kent. Gedenktekens en grafaanduidingen zijn aanwezig in de vorm van een boomschijf met inscriptie. Nadat zij vergaan zijn mogen ze vaak nog eenmalig worden vervangen. De graven zijn altijd terug te vinden door middel van GPS-coördinaten die nabestaanden ontvangen.

Natuurbegraafplaats Heijdepol, Estia Uitvaarten

Eeuwigdurend grafrecht

Een ander belangrijk aspect van natuurbegraven is dat er sprake is van eeuwigdurend grafrecht. Een graf wordt nooit geruimd. Eeuwigdurend grafrecht voorkomt ook dat het bos ooit gebruikt kan worden voor andere doeleinden, het blijft voor altijd een natuurgebied.  Het gevolg hiervan is dat nabestaanden zo altijd een bijzondere plek behouden om naar terug te keren. Hier kunnen dierbaren worden herdacht en de troostende kracht van natuur worden ervaren op de manieren en momenten die wenselijk zijn.

U hoeft het graf bovendien niet te onderhouden en geen zorgen te maken over het verlopen van grafrecht. Dat is op een natuurbegraafplaats goed geregeld en voor onbepaalde tijd. De opbrengsten van de natuurbegraafplaats komen voor een belangrijk deel ten goede aan het natuurbeheer in het gebied.

Natuurbegraven natuurlijke materialen, Estia uitvaarten

Natuurlijke materialen

Een van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. De kleding van de overledene, een wade, kist, urn of mand zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Sinds kort mogen ook overledenen die een lichte balseming (thanatopraxie) hebben ondergaan op de natuurbegraafplaats begraven worden. Gebleken is dat de balsemvloeistof snel afbreekt en geen gevaar voor het milieu oplevert.

Persoonlijke invulling

U heeft letterlijk en figuurlijk alle vrijheid om een persoonlijke invulling te geven aan de laatste rustplaats. Dit geldt voor de uitvaartceremonie en de condoleance, zolang respect voor de overledenen en de natuur maar voorop staan.

Een betekenisvolle, passende afscheidsceremonie is een belangrijk begin van het rouwproces. Dat kan op veel manieren. U kunt het laatste afscheid op uw eigen manier vormgeven. Een ceremonie en gedenkplaats in de natuur geven ruimte aan rouw, verdriet en het laatste afscheid.

Kosten

U betaalt eenmalig voor een plek met eeuwig grafrecht. Graven zijn gesitueerd op een ruime oppervlakte.
De totale kosten voor een graf zijn in verhouding vaak lager dan bij een traditionele begraafplaats. Dit komt mede doordat u geen onderhoudskosten heeft. Ook heeft u geen kosten voor een grafmonument en verlenging van het grafrecht. De tarieven kunnen per begraafplaats verschillen.

Begraafplaatsen en natuurbegraafplaatsen

Er zijn diverse begraafplaatsen in de regio. Maar ook natuurbegraafplaatsen bieden verschillende mogelijkheden om in alle rust en ruimte een afscheid midden in de natuur te houden. Er zijn inmiddels meerdere natuurbegraafplaatsen in de regio.

Hieronder staan enkele natuurbegraafplaatsen in de omgeving. Klik op onderstaande foto’s voor meer informatie. In de volgende alinea staan de natuurbegraafplaatsen nog eens extra omschreven. Ook hier kunt u op de foto klikken voor meer informatie.

Natuurbegraafplaats Heidepol in Arnhem

Natuurbegraafplaats Heidepol ligt bij Arnhem. Midden op de Veluwe, voor velen het mooiste natuurgebied van ons land. De natuurbegraafplaats is een prachtige plek met heide, oude beukenlanen en natuurgraslanden tot aan de horizon.
Klik hier voor meer informatie over natuurbegraafplaats Heidepol.

Natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem

In Arnhem, vlakbij Oosterbeek, hebben de zusters Trappistinnen deze begraafplaats opgericht. In de schaduw van hun abdij Koningsoord veranderen de voormalige maisakkers in een prachtig natuurgebied.
Klik hier voor meer informatie over Natuurbegraafplaats Koningsakker.

Natuurbegraafplaats Heiderust in Rheden

Midden in de natuur aan de rand van de Veluwezoom ligt Natuurbegraafplaats Heiderust. Deze natuurbegraafplaats is naast een begraafplaats ook een mooi gedenkpark. In 2015 is aan de Velpse kant een plek ingericht als natuurbegraafplaats.
Klik hier voor meer informatie over Natuurbegraafplaats Heiderust.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide in Molenhoek

In de omgeving van Nijmegen is natuurbegraven ook mogelijk. Sinds 2019 treft u daar een prachtige natuurbegraafplaats aan. Het glooiende landschap, de bijzondere boomboeketten, de statige lanen, de geluiden van vogels en het gevoel van rust en ruimte zijn typerend voor Landgoed Mookerheide.
Klik hier voor meer informatie over Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide.

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.