Landgoed Mookerheide dankt haar fraaie vergezichten aan een stuwwal uit de ijstijd. In de Middeleeuwen behoort het gebied tot het glooiende oerbos: het Ketelwald. Door intensief gebruik van het bos voor hout en vee degradeert de natuur vanaf de veertiende eeuw.
Met herbebossing komt er begin negentiende eeuw weer ruimte voor natuurontwikkeling. In 1879 verwerft de Amsterdamse koopman Jacob Hendrik Luden heerlijke rechten van Heumen. Op het hoogste punt van de stuwwal laat zijn zoon Jan Jacob een jachtslot bouwen, dat in 1905 gereed is.
Het jachtslot en landgoed kennen door de jaren heen verschillende bewoners. De particuliere eigenaren verfraaien het landgoed met bossen, kassen, tuinen en bijgebouwen. In de Tweede Wereldoorlog gebruikt de bezetter het jachtslot als hoofdkwartier. In 1947 vestigen de zusters Dominicanessen van Bethanië er een klooster. Zij ontfermen zich ook over de verwaarloosde stadskinderen en verzorgden de opvang en opvoeding.
In 1985 komt het gebied in handen van Natuurmonumenten. Zij beheren de natuur en knappen het landgoed met de tuinen en kassen door de jaren heen op. Het landgoed is sinds 2001 aangewezen als bescherm rijksmonument. De natuurbegraafplaats draagt bij aan een langdurige bescherming van het landgoed.
Een rustige plek zelf kiezen; onder een oude statige eik, aan de bosrand, of in het open heideveld. Alleen of naast elkaar. Een kist of een urn. Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide bent u vrij om zelf uw eigen plek te kiezen. Eventueel kunt u kiezen voor een gedenkteken: een houten boomschijf met persoonlijke inscriptie. Uw plek wordt zorgvuldig geregistreerd bij de notaris. U ontvangt een natuurgrafakte met de coördinaten van de plek. Zo kunt u uw plek op Landgoed Mookerheide altijd terugvinden.
Reserveert u een plek op onze natuurbegraafplaats, dan heeft u voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het verlengen van het grafrecht. In een grafakte wordt het eeuwigdurende grafrecht vastgelegd, in deze akte staan onder andere de coördinaten van de plek vermeld. Op het gehele gebied is een kwalitatieve verplichting gevestigd, deze zorgt ervoor dat het natuurgebied en de grafrechten voor eeuwig beschermd zijn.
Geniet van de seizoenen. Wandelen, fietsen of even (uit)rusten op een bankje. Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is altijd vrij toegankelijk tijdens de ‘openingstijden van de natuur’ tussen zonsopgang en zonsondergang. Bezoek het prachtige natuurgebied met zijn bossen, velden en vennen.
Op Landgoed Mookerheide kunt u een natuurgraf reserveren. Voor een begrafenis in een kist, mand of wade of voor een begrafenis van een urn. Dit van natuurlijk afbreekbaar materiaal. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden. Uitstrooien in het urnengraf mag wel.
Natuurbegraven Nederland zorgt tot de laatste uitvaart voor het beheer van het natuurgebied en de natuurgraven. Daarna neemt Natuurmonumenten het beheer over. Er wordt dus altijd zorg gedragen voor het natuurgraf; de nabestaanden hoeven zich daar geen zorgen over te maken.
In het bos, in het open veld, aan de rand of bij een gedenkboom, op Landgoed Mookerheide zijn verschillende plekken beschikbaar. Samen één natuurgraf behoort tot de mogelijkheden. U kunt ook meerdere plekken naast elkaar reserveren, voor een partner of familielid.
Het adres van Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide is: Heumensebaan 18 6584 CL in Molenhoek
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.