De laatste rit

Rouwvervoer

De overledene hoeft niet meer in een rouwwagen te worden vervoerd. Naasten zijn vrij om andere keuzes te maken en zo zijn er allerlei andere vormen van rouwvervoer ontstaan. Tegelijkertijd worden de traditionele manieren van het verplaatsen van een overledenen weer gebruikt, zoals de rouwkoets en de loopkoets.

De meeste rouw- en volgauto’s zijn zwart, grijs of wit. Maar dit hoeft niet, er zijn rouwauto’s in vele kleuren. Het aantal volgauto’s hangt af van het aantal personen, die in de staatsie meerijden.

Soorten rouwvervoer

Er zijn vele vormen van rouwvervoer. Hieronder noemen we er een aantal.

 • Rouw en volgauto’s

Tegenwoordig zijn er onbegrensde mogelijkheden. Niet alleen in kleur (zwart, grijs, wit, blauw, rood en roze), maar ook in model (open of gesloten rouwauto). Wilt u een Cadillac of een Mercedes, of misschien kiest u voor een ander specifiek merk. Wellicht is een Flora en Fauna rouwauto iets voor u.

Rouwvervoer Flora en Fauna Rijksmuseum, Estia Uitvaarten
Rouwvervoer bus, Estia Uitvaarten
 • Rouwbus / Uitvaartbus

Het komt steeds vaker voor dat de naasten tot het laatste moment bij de overledene willen blijven en ook tijdens het rouwvervoer dichtbij willen zijn. Dan is de uitvaartbus / rouwbus een hele mooie manier van vervoer.

 • Kinderrouwauto

Speciaal voor de uitvaart van een kind is er de kinderrouwauto. Een roomwitte Fiat 500. De auto is verlengd maar zonder concessies te doen aan de uitstraling. Het is nog steeds een “lieve” auto. Op deze manier wordt er op een passende manier een kind begeleidt naar de laatste rustplaats.

Kinderrouwauto Fiat 500, Estia uitvaarten
 • Rouwtruck

Een trucker in hart en ziel, dan is het mooi als diegene met zijn/haar ‘eigen’ truck naar de laatste rustplaats gebracht wordt. Meestal moet er in allerijl iets gemaakt worden om de uitvaartkist eerbiedwaardig op de truck te kunnen vervoeren. Maar het kan ook eenvoudiger. Er is een professioneel uitvaartframe (ook wel opbouw, constructie of stellage genoemd). Het uitvaart frame is universeel en kan geplaatst worden op ‘zijn/haar’ eigen voertuig (truck, vrachtwagen of anderszins). De koppelschotel kan gewoon op zijn plaats blijven zitten.

 • Rouwcaravan

De rouwcaravan is na een leven waarin veel gekampeerd werd een mooie optie. Met de rouwcaravan kunnen naasten zelf de overledene vervoeren. De caravan kan achter de auto worden gekoppeld.

 • Rouwmotor met zijspan

Een Harley Davidson met zijspan wordt ingezet om een motorliefhebber naar de laatste rustplaats te rijden. Indien niemand van de naasten wil of kan rijden is er een chauffeur beschikbaar.

 
 
 • Rouwvervoer met paard en wagen

Soms is paard en wagen de meest geëigende manier van rouwvervoer. Prachtig bij een landelijke uitvaart. Mogelijk beschikken naasten zelf over een paard en wagen. Het is ook mogelijk om dit te huren.

Rouw vervoer paard en wagen grijze oogstwagen, Estia Uitvaarten
Rouwvervoer rouwfiets, Estia Uitvaarten
 • Rouwfiets

Een van de meest milieuonvriendelijke aspecten van een uitvaart is het gebruik van auto’s om alle betrokkenen naar de plaats van de uitvaart te brengen en weer terug naar huis. Een rouwfiets is een mooi alternatief omdat dan meestal ook de ‘volgers’ uitgenodigd worden de fiets te pakken. Het milieuaspect is niet de enige overweging. Als iemand erg van fietsen hield, kan men hier ook voor kiezen. Er zijn diverse mogelijkheden. De kist met overledene wordt vervoerd op een ‘aanhanger’ achter de fiets.

 • De loopkoets

De loopkoets is een ‘rijdende baar’ die gemakkelijk voort te duwen is. Voor een paar honderd meter, maar een paar kilometer kan ook. Bloemen kunnen op de rekken aan de zijkanten mee. Kleine kinderen kunnen ook ‘meerijden’ door op die rekken te gaan zitten. Het is natuurlijk wel van belang dat de route van te voren goed in kaart wordt gebracht. Door gebruik te maken van de loopkoets kunnen de naasten tot het laatste moment dicht bij de overledene blijven. De loopkoets kan bijna overal komen.

Rouwvervoer loopkoets, Estia Uitvaarten
 • Rouwkoe

Een van de meest bijzondere rouwvervoermiddelen in Nederland is misschien toch wel rouwkoe Leentje van René van Daal. Met een speciale kar waarop de kist met de overledene kan worden geplaatst brengen René en Leentje de overledene naar de laatste rustplaats.

 • De rouwkoets

Heel statig met prachtige paarden. Naast de rouwkoets kunnen er volgkoetsen worden gebruikt en ook een bloemenkoets. De koets kan zowel in het zwart als in het wit gekleurd.

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.