De meeste nabestaanden organiseren bij de uitvaart een condoleance. Daarmee geven ze familieleden, vrienden, kennissen en anderen de gelegenheid om te laten weten dat ze meeleven met de naasten. Vooral na een uitvaart kan het fijn zijn om met de aanwezigen in een informele sfeer rustig na te praten en herinneringen op te halen. Het is vaak een enorme steun om te vernemen wat een dierbare voor een ander betekend heeft. Dit biedt troost en helpt bij de rouwverwerking.
Vaak heeft de condoleance de vorm van een informeel of formeel samenzijn, voor of na de plechtigheid. Wanneer er geen condoleance plaatsvindt vermeldt dan op de rouwkaart en in de rouwadvertentie ‘Condoleances alleen schriftelijk’.
Er wordt steeds vaker afgeweken van de traditionele condoleance met koffie en cake in een condoleanceruimte. En dat kan, er zijn geen regels voor een condoleance. Waar naasten en belangstellenden elkaar ontmoeten hangt helemaal van de wensen af. Het gaat erom dat familie en vrienden op een prettige manier samenzijn. De condoleance op een eigen manier invullen kan op iedere locatie. Kiezen voor een speciale ruimte in een uitvaartcentrum of crematorium kan natuurlijk ook. Maar een condoleance kan ook thuis, in een favoriet restaurant, buurthuis, of op een andere plek waar men zich prettig voelt en waar voldoende ruimte is voor de mensen die verwacht worden.
Estia Uitvaarten helpt u graag om een passende locatie te vinden.
Wat u de gasten wilt aanbieden aan drinken en eten, hangt mede af van het moment van de uitvaart. Bedenk dat het aanbieden van de soort uitvaartcatering ook medebepalend is hoe de gasten de uitvaart beleven. Niet alleen wát u aanbiedt, maar ook hoe: luxe broodjes in ambachtelijke manden geeft een andere sfeer dan eenvoudige sandwiches die op een dienblad worden geserveerd. In Nederland hebben de broodjes met ham of kaas en koffie met een plak cake een lange traditie. Maar wie anders wil, heeft alle ruimte voor een persoonlijke invulling. Het glas heffen op het leven van de overledene, tapas serveren, een mooie wijn of een lekker biertje, oma’s beroemde appeltaart, het kan allemaal.
Na de uitvaart kiezen veel mensen voor een gezamenlijke maaltijd in kleinere kring, thuis of in een restaurant. De uitvaart zelf is achter de rug, er is ruimte voor emoties, de nabestaanden kunnen samen herinneringen ophalen, huilen en lachen. Vindt u het prettig om zo’n maaltijd thuis te houden, maar ziet u op tegen het extra werk, er kan ook een cateraar worden ingeschakeld. We helpen u graag bij het regelen daarvan.
Condoleren kan op verschillende manieren. Een kaartje of brief sturen aan de nabestaanden met een persoonlijke boodschap. Natuurlijk kan er ook telefonisch sterkte worden gewenst.
Is er een uitnodiging verstuurd voor een samenzijn, dan kunnen de nabestaanden persoonlijk worden gecondoleerd. Bij een condoleance staan de familieleden of andere directe nabestaanden vaak op een centrale plek. De belangstellenden vormen een rij en gaan de familie een voor een bij langs om te condoleren. Wanneer er even geen behoefte is om al die handen te schudden, rustig zitten kan ook. Condoleren kan ook later nog wel, door te bellen of een bezoekje te brengen. Troost bieden kan op veel manieren immers.
Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden bij het condoleren van nabestaanden. Kent u de nabestaanden niet goed, dan is een zin als ‘Gecondoleerd met uw verlies’ prima. En anders kan dit meer persoonlijk zijn.
Dat er wordt meegeleefd kan ook zonder woorden. Bijvoorbeeld met een handdruk of omhelzing. Maak het in ieder geval niet te lang als er een hele rij mensen staat, die de nabestaanden ook graag wil condoleren.
Vragen over de condoleance? Stel ze ons mij gerust!
Condoleance is een blijk van medeleven aan de nabestaanden van een overledene. Ook wel condoléance genoemd, wat ‘medeleven’, ‘medelijden’, ‘deelname’ of ‘rouwbeklag’ betekend.
Vaak is er in de week voor of op de dag van de uitvaart gelegenheid om de nabestaanden officieel te condoleren.
Een condoleance kan persoonlijk plaatsvinden: voor of na de begrafenis bestaat er vaak een mogelijkheid om de naaste familie en/of vrienden van de overledene te condoleren.
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.