Een laatste omhulsel

Kist, wade of mand

De ontwikkelingen rondom ‘omhulsels’ staan niet stil. Kiest u voor een budgetvriendelijke kist of een ecologische kist van FSC hout? Of wilt u de kist beschilderen, of juist een rieten uitvaartmand? Met een kist, mand of wade kunt u de uitvaart nog persoonlijker maken.

Het is al lang niet meer verplicht om een overledene in een kist te begraven of te cremeren. De overledene mag ook in doeken/ wade worden gewikkeld of in een mand worden gelegd. Het kiezen van een kist, baar, wade of mand is dikwijls confronterend en veelal een emotionele keuze.

Estia Uitvaarten kist, wade of mand

Uitvaartkist

Dit is nog steeds de bekendste en populairste optie. De keuze is tegenwoordig enorm. Er zijn uitvaartkisten van massief hout, spaanplaat, multiplex, pitriet of karton. Een kist kan ook zelf ontworpen en gemaakt worden.

Wanneer u een milieuvriendelijke uitvaartkist wenst, kunt u het beste kiezen voor een binnenlandse houtsoort, zoals populier en wilg. De bekleding is van natuurlijk materiaal, zoals hennep, bamboe- of brandnetelvezel of linnen. 

Een blank houten kist kan ook beschilderd worden door een kunstenaar of kinderen en kleinkinderen. Ook zijn er diverse mogelijkheden voor fotoprints op kisten.

Wade

Een wade is een rechthoekige doek waar de overledene ingewikkeld wordt. Een wade moet van natuurlijk materiaal gemaakt worden zoals katoen, linnen, hennep, wol of zijde en kan ook zelf worden gemaakt. Het is echter wel verplicht en ook praktisch, om de overledene op een vlakke ondergrond te leggen. Daarvoor kan een opbaarplank een oplossing zijn.

Een wade is niet perse goedkoper dan een kist overigens, stof kan ook duur zijn. Men kan ook een wade zelf maken, bijvoorbeeld van een mooi dekbedovertrek of een mooie lap stof van de markt. Zelf iets maken, heeft wel iets heel moois en intiems. De overledene moet uit praktische overwegingen wel op een vlakke ondergrond liggen. Daarvoor kan een opbaarplank een oplossing zijn. Hou er ook rekening mee dat niet alle crematoria zomaar een wade en plank accepteren.

Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is die van een de overledene die in warme zachte deken omwikkeld is. Om de overledene te zien hoeft men niet over een de rand heen te kijken zoals wel bij een kist moet. 

Kist, wade of mand, Estia uitvaarten

Om die reden zijn er minder barrières om afscheid te nemen van de overledene als deze in een wade ligt in plaats van in een kist. Ook het sluiten van een wade is een zacht natuurlijke handeling alsof de overledene wordt toedekt met een warme zachte deken.

Het gebruik van en wade is een milieuvriendelijke manier van begraven of cremeren. Het lichaam ligt enkel op een opbaarplank, gemaakt van bijvoorbeeld planken of hazelaar takken, stevig genoeg om het lichaam te dragen.

Uitvaartmand

Eigenlijk is dit ook een soort kist, maar dan van gevlochten materiaal, zoals van riet of twijgen. Een mand heeft een natuurlijke uitstraling en veel aanbieders maken er dan ook een soort eco-product van. 

Het heeft een minder gesloten karakter dan een kist en kan bijvoorbeeld ook mooi ingestoken worden met bloemen.

Een open gevlochten mand is ook mooi te combineren met een wade.

Opbaarplank, draagbaar

Het woord zegt het eigenlijk al. Een opbaarplank is een min of meer platte plank met een opstaande rand en handgrepen die ervoor zorgen dat hij gedragen kan worden. Een draagbaar kan veel vele soorten materiaal gemaakt zijn en is er daarom in vele vormen.

Sommige mensen vinden het fijn om hun geliefde niet in een uitvaartkist te hoeven zien liggen. Wel moet men met het crematorium overleggen of zij een overledene op een opbaarplank / draagbaar cremeren.

Als iemand zonder kist begraven of gecremeerd gaat worden, is een opbaarplank noodzakelijk en ook verplicht. 

Estia Uitvaarten - Kist, mand of wade

Een opbaarplank is lichter dan de meeste kisten en voor de nabestaanden dus veel makkelijker om zelf te dragen. Zo kan men actief deelnemen aan de uitvaart.

Voor kinderen

Ook voor foetussen, baby’s en kinderen is er een speciaal assortiment kisten en manden, met thema’s en in de meest uiteenlopende kleuren. 

Kist of wade zelf maken

U kunt er als familie ook voor kiezen een kist of wade zelf te maken. Ik adviseer u graag bij deze keuze, ook omdat een kist bijvoorbeeld aan bepaalde maten moet voldoen en niet alle materialen op alle begraafplaatsen en in alle crematoria geaccepteerd worden. Kijk op deze site voor de eisen die gesteld worden aan het zelf maken van een kist.

 

Ik adviseer u graag bij u keuze voor een kist, opbaarplank, wade of mand.

Hieronder nog enkele vragen met antwoorden over kist, wade of mand.

Is er een verschil tussen een kist voor een crematie en een begrafenis?

Er is in principe geen verschil tussen een kist voor crematie of begraven. Bij een begrafenis valt de keuze vaak op een massief houten kist. Terwijl voor een crematie de keuze toch vaak op een goedkopere kist valt.

 

Kan ik een uitvaartkist beschilderen?

Een uitvaartkist is eenvoudig te (laten) beschilderen. Zeker als deze van onbehandeld hout is. Zo wordt een kist zeer persoonlijk. Het schilderen is ook goed als onderdeel van de rouwverwerking. Het kan ook een vorm van een afscheidsritueel zijn. Een ieder kan op de kist tekenen of er een persoonlijke boodschap op achter laten.

Hoe wordt een uitvaartkist gesloten?

De uitvaartkist sluit men meestal met een schroef. Van twee tot acht schroeven, dat verschilt per kist. Het zijn een speciaal soort schroeven, de kop bestaat meestal uit een metalen, koperen of houten knop. Er zijn er ook met een houten vlinder.

.
Mag ik een kist zelf maken?

Een kist zelf maken mag. Er zijn wel bepaalde wettelijke voorschriften voor wat betreft afmetingen en materialen. Het enige dat de wet over de kist zegt, is dat deze niet vervaardigd mag zijn van kunststoffen of metalen. Met uitzondering van kleine onderdelen. Begraafplaatsen en crematoria kunnen bepaalde voorschriften hanteren wat betreft de afmetingen van de kist.

Moet een overledene direct in een kist, mand of wade gelegd worden?

De overledene leggen in een kist, wade of mand hoeft niet direct. Ook kan een overledene opgebaard worden op een bed of opbaarplank. De overledene in een kist, mand of wade leggen kan ook op de dag van de uitvaart nog. De fysieke situatie van de overledene in de gaten houden is wel van belang. 

Zijn alle kisten, manden en wades geschikt voor crematoria en begraafplaatsen in Nederland?

Over het algemeen zijn alle kisten, manden en wades geschikt bevonden om te begraven of te cremeren. Soms moet er wel gekeken worden of de maat van het omhulsel niet te groot is. Bij natuurbegraafplaatsen moeten er natuurlijke materialen gebruikt zijn. Bij twijfel is het altijd raadzaam om contact op met het desbetreffende crematorium of begraafplaats op te nemen. Of met de uitvaartverzorger.

Wat mag er in de kist meegegeven worden?

Alle makkelijk verteerbare voorwerpen mogen in de kist mee. Dus voorwerpen die niet milieuvriendelijk zijn mogen niet mee, zoals telefoons of andere artikelen met baterijen. Maar ook geen scherpe voorwerpen. Wel mogen foto’s (zonder lijst), tekeningen van kinderen, brieven en bloemen mee. Maar ook knuffeldieren mogen mee.

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.