Stijlvol en recpectvol

Dragen van de kist

Het dragen van de kist is tijdens een uitvaart altijd weer indrukwekkend om te zien zeker wanneer de kist met de overledene op de schouders gedragen wordt. Volgens traditie wordt het dragen door professionals gedaan, die met hun uniform, met of zonder hoed, een statige uitstraling aan de uitvaart geven. Waren de professionele dragers voorheen altijd oudere heren, vandaag de dag zijn het vaak jongere mannen en vrouwen. Maar ook zelf dragen kan heel goed. Het dragen van de kist wordt meestal gedaan door 6 dragers, dit is mede afhankelijk van het te dragen gewicht.

Bij het dragen van de overledene kan men te maken krijgen met een rijdende baar. Dit is een onderstel op wielen waar de kist op geplaatst wordt en waarmee makkelijk naar bijvoorbeeld een kerk of begraafplaats gelopen kan worden.

Schouderen

Over schouderen wordt gesproken, wanneer de kist op de schouders gedragen wordt. Deze stijl- en respectvolle wijze van het dragen van de overledene, wordt tegenwoordig weer steeds vaker toegepast. Het is een deel van de uitvaart dat veel indruk maakt op de aanwezigen, die zo ook meteen goed zicht op de kist hebben.

Het schouderen heeft ook een symbolische betekenis: nog even wordt de overledene boven de mensen verheven.

Dragen kist dames, Estia uitvaarten

Zelf dragen

Het is een mooi moment om bijvoorbeeld kinderen, kleinkinderen, broers en zussen of andere familieleden en vrienden de overledene de kist te zien dragen. Het mogen dragen van de kist met daarin hun dierbare, wordt vaak gezien als een grote eer en een waardig afscheid. Het zelf schouderen is overigens niet zomaar gedaan; het vergt enige kracht en techniek.

Tips bij zelf dragen:

  • Er dienen minstens zes dragers van ongeveer dezelfde lengte te zijn. De gelijke lengte is niet alleen om calamiteiten met de kist en de overledene te voorkomen, maar ook om de dragers blessurevrij te houden. Het is prettig als de volgorde van dragers op lengte is gerangschikt maar indien dit niet het geval is dan de kleinste voorop.
  • Het is van belang om allen met dezelfde voet met lopen te beginnen en vervolgens in de pas te blijven. Lukt dat even niet, geef elkaar dan een stopteken en begin opnieuw.
  • Het zelf dragen van de overledene kan emotioneel erg zwaar zijn. Stel, u draagt de kist van uw vader. Dat houdt in dat u niet naast uw gezin achter de kist aan kunt lopen. Soms geven mensen aan dat ze zich dat niet gerealiseerd hadden.

Professionele dragers

Het dragen van de overledene kan aan professionals overgelaten worden.  Over het algemeen zie je tijdens een uitvaart zes of acht dragers. Hoe lang de dragers aanwezig zijn, hangt af van hoe vaak de kist getild moet worden. Denk aan het tillen in en uit de auto, naar en van de kerk en/of aula en naar het graf. Dit zijn zaken waar van tevoren over nagedacht moet worden en die uiteraard van invloed zijn op de prijs.

Estia Uitvaarten, werkt indien nodig, met een professioneel team van dragers. Ons team van dragers bestaat uit representatieve studenten. Zij doen dit werk naast hun studie en hebben voor het dragen eerst een interne training gehad.

U kunt kiezen uit een team van alleen dames, alleen heren of een combinatie van dames en heren.

Kist begeleiden, Estia uitvaarten

Hieronder nog enkele vragen met antwoorden over kist dragen.

Hoeveel dragers zijn er nodig om een kist te dragen?

Hoeveel dragers er nodig zijn om een kist te dragen is mede afhankelijk van het totale gewicht. Het gewicht van de kist en het gewicht van de overledene. Wanneer er zonder baar gedragen wordt is dit minimaal met 6 personen. Het te dragen gewicht voor elke drager is dan 15 tot 25 kilogram.

Wat weegt een kist?

Wat een kist weegt, zonder overledene, is afhankelijk van het materiaal waarvan de kist gemaakt is.

Spaanplaat    30kg
Mand    40kg
Massief houten kist    50kg-65kg
Amerikaanse kist    70kg-80kg
Verlengde / verbreedde kist    40kg-80kg
Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.