1. Neem de tijd
Wanneer een dierbare overlijdt maakt dit een diepe indruk. U denkt misschien dat er dan direct van alles geregeld moet worden. En natuurlijk moet er na een overlijden ook veel geregeld worden maar wanneer een dierbare, onder normale omstandigheden, overlijdt is er geen reden voor haast. U hoeft niet direct te handelen. Neem de tijd om stil te staan bij wat er is gebeurt. U kunt gerust nog even bij uw naaste gaan zitten of andere familie en vrienden op de hoogte stellen.
Een uitvaart regelen en dan met name ook de laatste verzorging, het is een dierbaar moment. De laatste verzorging houdt in het wassen en kleden van uw overleden dierbare. Dit kan in de eigen omgeving maar ook in het rouwcentrum. Het is belangrijk om te weten dat u altijd zelf mag bepalen door wie u de laatste verzorging wilt laten doen, ook in een zorginstelling of in een ziekenhuis. U mag dit ook zelf doen of samen met ons.
Na de laatste verzorging wordt uw dierbare opgebaard, dit kan in de eigen omgeving, in een rouwcentrum maar vaak ook in een andere omgeving zoals bij een vereniging of kerk. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. De manier waarop iemand opgebaard wil worden is altijd heel persoonlijk. Zo kan dit op een bed, in een kist of op een opbaarplank. Opbaren in een lijkwade kan ook.
Mensen die rouwen, verlangen er vaak naar op de één of andere manier getroost te worden. Na een intens verdriet en de daarbij horende rouw, moet er worden geleerd te leven in een wereld zonder de ander. Verdriet, en dus ook rouw, is niet enkel met gezond verstand te bevatten maar heeft een eigen vorm van communicatie. Troost is zeer welkom. Het is vaak vooral de troost die komt van de nabijheid van anderen. Maar ook uit bijvoorbeeld het wandelen in de natuur en van onze huisdieren kun troost worden ontvangen.
Heeft de overledene een testament op laten maken dan zal er een afspraak moeten worden gemaakt met de notaris. Indien u niet zeker weet of er een testament is dan kunt u dit navragen bij uw eigen notaris. U kunt ook informatie inwinnen via de notaristelefoon 0900-3469393.
De notaris heeft een uittreksel van de akte van overlijden nodig deze krijgt u, indien u de uitvaart bij Estia uitvaarten onderbrengt, van mij.
Repatriëren betekent; naar het vaderland terugkeren, dat kan zowel als iemand nog leeft of als iemand overleden is. Wanneer het gaat om een overledene, is het doel van een repatriëring vaak het regelen van een uitvaart thuis.
Als iemand uit Nederland tijdens een verblijf in het buitenland overlijdt, wil men in de regel terug naar Nederland om begraven of gecremeerd te worden. De repatriëring kosten kunnen worden verzekerd via een reisverzekering. De verzekeringsmaatschappij regelt dan meestal de terugkeer naar Nederland.
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.