Herinneringen blijven

Grafmonument of gedenksteen

Kiest u voor een grafmonument of een gedenksteen? Grafmonumenten en gedenkstenen zijn stenen ter herinnering aan een overleden dierbare, een gedenkteken van blijvende waarde. De laatste rustplaats van uw overleden dierbare wilt u graag passend vormgeven. U heeft keus uit honderden soorten gedenkstenen in verschillende prijsklassen en van verschillende vormen en materialen. Dankzij die ruime keus kunt u precies die gedenksteen kiezen die past bij uw dierbare. Begraafplaatsen hebben hun eigen voorschriften en bepalingen in wat ze wel en niet toestaan. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van de verschillende begraafplaatsen? Neem dan contact op met ons.

Een gedenksteen uitzoeken

Vooral als u zich er nog niet eerder in hebt verdiept, kan het moeilijk zijn om een gedenksteen te vinden dat u goed vindt passen bij de overledene. Gelukkig hoeft u zich niet te haasten, er is na de uitvaart alle tijd om rustig een grafmonument te kiezen. Een grafmonument kan namelijk niet direct worden geplaatst; de grond moet, bij een begrafenis, eerst ‘inklinken’ om verzakking te voorkomen. Dit geeft u de tijd, vaak zelfs meer dan een jaar, om na te denken over materiaal, vorm en tekst.

Grafmonument van Den Hollandsche
Grafmonument Den Hollandsche

Materiaal voor een gedenksteen

Er is een ruime keuze in materialen, zoals:

  • Natuursteen; bv. graniet, kwartsiet en marmer;
  • Hout
  • RVS
  • Glas
  • Brons
  • Ook een combinatie van materialen is mogelijk.
Grafsteen Den Hollandsche
Glazen grafmonument Den Hollandsche

Bijzondere gedenkstenen

Wilt u een grafzerk, staande steen of een combinatie van beide? Een grafzerk is een grote plaat die over het graf ligt. Ook deze eenvoudige vorm kunt u heel persoonlijk maken, bijvoorbeeld door materialen te combineren. Als staande steen kunt u ook kiezen voor een zwerfkei of ruwe grafsteen.

Tijdelijk grafmonument of gedenksteen

Juist in het eerste jaar na het overlijden, als er nog geen grafmonument is geplaatst, wordt het graf het vaakst bezocht. Veel mensen ervaren het als onprettig dat het graf er de eerste tijd onpersoonlijk uitziet. U kunt dit oplossen door voor een naamsteen als tijdelijk grafmonument te kiezen. Zo’n naamsteen hoeft niet duur te zijn en is in sommige gevallen zelfs gratis. Het is ook gemakkelijk zelf te plaatsen.

Estia Uitvaarten helpt u graag bij de keuze voor een grafmonument of gedenksteen.

Hieronder nog enkele vragen en antwoorden over grafmonumenten en gedenkstenen.

Hoe lang duurt het voor de grafsteen wordt geplaatst?

Het duurt meestal nog enkele maanden voordat na een begrafenis een grafmonument op het graf geplaatst kan worden. De grond moet eerst inklinken (inkrimpen) voordat er een grafmonument op geplaatst wordt. Als het grafmonument te vroeg wordt geplaatst kan het graf gaan verzakken. Er is een tijdelijke oplossing door plantjes te planten of een tijdelijk gedenkbordje of grafdoek te plaatsen.

Hoe wordt de prijs van een grafmonument berekend?

Een grafsteen kost in totaal tussen de € 550 en € 2000. De keuze voor het soort materiaal, de afmeting, de afwerking en het soort graf bepalen de kosten van het grafmonument. 

Hoe zit het met het onderhoud van een grafmonument?
Het onderhoud van een grafmonument verschilt per grafmonument. Materiaalkeuzes en de vormgeving bepalen het eventuele onderhoud. De leverancier van het grafmonument kan daarin adviseren.
Wie is de eigenaar van de grafsteen of het grafmonument?

Diegene die als nabestaande een grafsteen laat plaatsen, blijft eigenaar van die grafsteen. Dit is gedurende de gehele looptijd van het graf en kan iemand anders zijn dan de rechthebbende van het graf. Vanaf het moment dat de grafrechten verlopen wordt de houder van de begraafplaats de eigenaar. De eigenaar is aansprakelijk voor de schade die het monument (bijvoorbeeld door slecht onderhoud) aanricht, bijvoorbeeld aan personen of andere monumenten. 

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.