Heeft de overledene een testament op laten maken dan zal er een afspraak moeten worden gemaakt met de notaris. Indien u niet zeker weet of er een testament is dan kunt u dit navragen bij uw eigen notaris. U kunt ook informatie inwinnen via de notaristelefoon 0900-3469393 of een brief sturen naar het Centraal testamentenregister.
De notaris heeft een uittreksel van overlijden nodig deze krijgt u na aangifte van overlijden van de gemeente van overlijden.
Dit kan ik ook voor u doen. Een afspraak maken met de notaris moet u zelf doen.
De notaris kan op verzoek van de naasten de volgende werkzaamheden uitvoeren:
Indien:
Neem de volgende papieren mee:
Een notaris mag zijn uurprijs zelf bepalen. Daardoor zijn er grote verschillen tussen notarissen. Vergelijk de tarieven dus goed.
Ook wat hij allemaal regelt, de ervaring en hoeveel advies hij geeft, bepaalt hoe hoog de kosten zijn. Een laag tarief zegt niet alles, een goed advies kan namelijk heel veel geld uitsparen. De tarieven zijn vrij en dus hangen de kosten af van de tijd die de notaris aan de nalatenschap besteed. Er is een speciale regeling voor minder daadkrachtigen. U doet er goed aan om dit bij de notaris te melden.
Voor vragen neem gerust contact op met Estia Uitvaarten.
Door een brief te schrijven aan het Centraal Testamentenregister (CTR) kan na een overlijden worden achterhaald of er een testament is opgemaakt. Maar ook welke notaris de beheerder hiervan is. Alle testamenten die in Nederland zijn opgemaakt, worden in het CTR geregistreerd. Op de website van het CTR staan aanvraagformulieren. Een kopie van de overlijdensakte is ook vereist.
Een nalatenschap, ook wel erfenis genoemd, is het geheel aan bezittingen en schulden die een overledene (erflater) achterlaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huis, inboedel, verzamelingen, kunst en huisdieren. Maar ook spaargeld, een eigen bedrijf en waardepapieren zijn bezittingen. Een erfgenaam heeft de keuze een erfenis te accepteren of te verwerpen.
Een verklaring van erfrecht is een officieel document opgemaakt door een notaris. Hierin staat wie de overledene is, wie de erfgenamen zijn en voor welk deel zij erfgenaam zijn. Met een verklaring van erfrecht kan de nalatenschap goed afgewikkeld worden.
Er is soms een verklaring van erfrecht nodig omdat instanties zoals bijvoorbeeld een bank, verzekeringsmaatschappij of de belastingdienst hierom kunnen vragen. Het is een wettelijk bewijs over wie de erfgenamen zijn en dus gerechtigd zijn om bij een bank een rekening stopt te zetten of een verzekering op te zeggen.
Een wilsbeschikking of wilsverklaring is een begrip uit de rechtswetenschap. Hiermee geeft een persoon aan de buitenwereld kenbaar wat zijn/haar wensen en voorkeuren zijn. Dit kan zonder of naast een testament. In een wilsbeschikking worden vaak medische wensen en uitvaartwensen vastgelegd.
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.