Herinneringen blijven

Asbestemming kiezen

In de afgelopen jaren zijn er zeer veel mogelijkheden ontstaan rondom gedenken en asbestemmingen. Een asbestemming kiezen is soms lastig. Kiest u voor een langdurige herinnering in een urnenmuur, een mooi sieraad of denkt u aan verstrooiing? In de gesprekken die er zijn met nabestaanden om de crematie te bespreken blijkt vaak dat een keuze voor de asbestemming lastig is. Gelukkig hoeft men deze keuze ook niet direct te maken.

Neem de tijd, er is geen haast

De as wordt op het crematorium, wettelijk verplicht, nog 30 dagen bewaard alvorens het crematorium de as vrijgeeft in een zogenaamde asbus. Het is de ervaring dat een half jaar voor de meeste mensen afdoende is om een weloverwogen besluit te nemen wat zij het liefste willen dat er met de as van hun dierbare gebeurt.

Asbestemming Tolad wandelstok asverstrooien - Estia Uitvaarten
Tolad aswandelstok

Soorten asbestemmingen

Er zijn heel veel mogelijkheden in asbestemmingen, die eigenlijk in vier hoofdbestemmingen te verdelen zijn.
De as:

  • verstrooien (eventueel op een zelfgekozen plek);
  • begraven of bijzetten;
  • bewaren in een urn (of een gedeelte daarvan) ;
  • en de vele andere bestemmingsmogelijkheden.

De as verstrooien

Verstrooien van as kan op een van de strooivelden bij het crematorium. Dit kan in aanwezigheid van familie en vrienden, maar het is ook mogelijk om het verstrooien door het crematorium te laten verzorgen, zonder uw aanwezigheid. Op verzoek krijgt u hier na afloop bericht over.

Het op een zelfgekozen plek verstrooien van de as is natuurlijk ook mogelijk. Ook dan ben ik u graag behulpzaam. Verstrooien van as op een geliefde plek moet in elk geval zijn afgestemd met de eigenaar van de grond. Ik kan ook bemiddelen bij het laten verstrooien van as in de Noordzee vanuit een vliegtuig of vanaf een boot. Natuurlijk beantwoord ik ook graag al uw vragen over het verstrooien van as op plaatsen buiten het crematorium en adviseer u graag over de beste aanpak. 

Zo bestaat er ook een wandelstok die men kan vullen met de as van een dierbare. Bij elke stap blijft er een kleine hoeveelheid as achter. Dit maakt het dus mogelijk om tijdens een wandeling geleidelijk as te verstrooien. Op deze manier gebeurt dat subtiel, waardig en is het veilig voor alle weersomstandigheden. Estia Uitvaarten heeft zo’n wandelstok om aan u te tonen. Mocht u interesse hierin hebben, neem dan gerust contact met mij op.

De as begraven of bijzetten

Veel nabestaanden hebben behoefte aan een plek waar zij hun dierbare in alle rust kunnen gedenken. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. De asbus begraven mag in Nederland in speciale urnengraven, maar ook in een bestaand familie)graf. Daarnaast bieden veel begraafplaatsen de mogelijkheid om de asbus in een columbarium te plaatsen, ook wel een urnenmuur genoemd. De mogelijkheden hiervoor zijn divers en per begraafplaats verschillend.

Ik informeer u graag over de verschillende mogelijkheden op de verschillende locaties.

Urnentegel Den Hollandsche
Urnentegel van Den Hollandsche

De as bewaren in een urn

De keuze om de as mee naar huis te nemen kan ook. De as zit dan vaak in een standaard asbus die u meekrijgt van het crematorium, maar kan ook in een sierurn. Het crematorium kan de as desgewenst thuisbezorgen.

Andere asbestemmingen

Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er nog diverse andere mogelijkheden voor de asbestemming zoals een gedeelte bewaren in een assieraad of gebruiken voor een tatoeage.

Hieronder nog enkele vragen en antwoorden over asbestemmingen.

Mag as overal worden uitgestrooid?

Het uitstrooien van as mag op veel plekken, maar niet overal zomaar. Het verschilt per gemeente wat wel en niet mag, dit staat soms in de APV. Er moet soms toestemming zijn van de eigenaar van de grond of het water om de as daar uit te strooien. De as in eigen tuin verstrooien of begraven is ook mogelijk.

Waarom moet de as een maand in het crematorium blijven?

De as moet nog een maand in het crematorium blijven omdat het oorspronkelijk zo was dat Justitie nog de tijd en gelegenheid moet kunnen hebben om strafbare feiten op te kunnen sporen. Dit is inmiddels achterhaald maar het is ook bedoeld als een soort bezinningsperiode. Stel dat iemand snel de as heeft uitgestrooid maar er later spijt van krijgt, dan is het te laat.

.
Mag een asbus na verstrooiing gewoon bij het afval?

Een asbus mag u wanneer die leeg is gewoon bij het afval weggooien. In de asbus zit soms nog het identificatie steentje van het crematorium, laat dit bij het weggooien niet in de asbus zitten. Dit steentje met nummer correspondeert met een overledene in de administratie van het crematorium. Er zijn nu al crematoria die het steentje los meegeven.

Wat is het verschil tussen een asbus, strooikoker of urn?

Een asbus is een eenvoudige ronde bus, waarin het crematorium de as opbergt. Een strooikoker is een koker met vaak gaatjes erin waardoor de as makkelijker gelijkmatig verstrooid kan worden.
In een urn wordt de as bewaard. Het is vaak een siervoorwerp waar een asbus in kan staan, of de as los in wordt gedaan.

Mag as worden meegenomen naar het buitenland?

As meenemen naar het buitenland mag. Wanneer men vliegt naar de plaats van bestemming is het aan te raden navraag te doen bij de vliegtuigmaatschappij hoe de urn mee te nemen. Neem voor de zekerheid altijd een Engelstalige verklaring van de crematie en akte van overlijden mee om problemen in het buitenland te voorkomen. De regels omtrent as uitstrooien verschillen per land, vraag bij de ambassade van het betreffende land na toestemming noodzakelijk is.

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.