De laatste verzorging is een dierbaar moment. In alle rust wassen, aankleden en eventueel sieraden om doen bij uw overleden dierbare. U mag dit zelf doen, het aan mij overlaten of we kunnen het samen doen. Het zelf doen of samen verzorgen van uw dierbare kan een steun zijn in het rouwproces; het kan u helpen bij het afscheid nemen en troost bieden. Het wordt door velen ervaren als een daadwerkelijk eerbetoon.
Het is belangrijk om te weten dat u altijd zelf mag bepalen door wie u de laatste verzorging wilt laten doen, ook in een zorginstelling of in een ziekenhuis. De huisarts moet wel eerst zijn geweest. Zie ook bij Wat er te doen valt na een overlijden?
Wanneer een overlijden thuis heeft plaatsgevonden, is het goed om te weten dat de laatste zorg ook thuis kan plaatsvinden. Indien het overlijden plaatsvind in een ziekenhuis, verzorgingshuis, verpleeghuis of hospice en u wilt bij de laatste verzorging betrokken worden, maak dan uw wensen kenbaar aan het verplegend personeel.
De nabestaanden kiezen zelf de kleren uit die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt. Het kan ook zo zijn dat uw dierbare bij leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Voor de één kan dat een driedelig kostuum zijn, voor de ander een spijkerbroek of een vrolijke jurk. Er bestaan geen regels voor wat iemand na een overlijden moet dragen. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen. Is iemand gekleed, dan kan nog aandacht worden besteed aan het dragen van sieraden en de verzorging van haren en nagels. Vlak voor de uitvaart kunnen sieraden, indien gewenst, weer teruggegeven worden aan de naasten.
Laatste verzorging wordt in de volksmond ook wel afleggen of laatste zorg genoemd. Het is de laatste zorg verlenen na overlijden. Postmortale zorg is in iedere situatie anders. De meest voorkomende handelingen bij een laatste verzorging na overlijden op een rij:
Het afscheid nemen van een correct verzorgde overledene is van onschatbare waarde is voor de rouwverwerking. De piëteitsvolle laatste zorg aan overledenen is een specialisme. Het vereist kennis, ervaring, geduld en deskundigheid. Ik maak, indien nodig, hierbij gebruik van een bijzonder kundig team dat goed aanvoelt in welke mate u een actieve rol hierin wilt spelen. Wij zijn speciaal opgeleid in laatste verzorging. Stap voor stap leggen wij uit wat we gaan doen en desgewenst mag u ook zelf helpen. Wilt u hier liever niet bij zijn dan is dat natuurlijk ook goed.
Sieraden kunnen worden afgedaan of juist omgedaan na overlijden. Naasten zijn soms bang dat een ring na een aantal dagen niet meer af kan. De praktijk leert dat vingers na overlijden meestal dunner worden. Indien een overledene brildragend was kan ook deze na de laatste verzorging gewoon weer opgezet worden.
Haren en nagels groeien na overlijden niet meer door. Wel kan het lijken alsof ze langer zijn doordat de huid zich ‘terugtrekt’. Door verstijving van de spiertjes die aan haartjes zitten worden haartjes naar buiten geduwd. Er zijn dus twee redenen waarom het lijkt dat haren doorgroeien.
Een overledene hoeft niet voor het intreden van de lijkstijfheid te worden verzorgd. Uit praktisch oogpunt kan er zelfs gebruik van gemaakt worden. Ledematen en het hoofd van de overledene blijven immers stabieler. Dat maakt het veel makkelijker om een overledene te draaien. Rigor Mortis is betrekkelijk eenvoudig op te lossen door de ledematen heen en weer te bewegen.
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.