Een afscheidsbijeenkomst is een belangrijk onderdeel van bijna elke uitvaart. De term verwijst naar het samenzijn dat meestal voorafgaat aan een begrafenis of crematie. Er wordt vaak stilgestaan bij het leven van de overledene, met muziek, foto’s en sprekers. Het is vaak troostend en speelt een rol bij de rouwverwerking.
Een afscheidsbijeenkomst kan overal plaatsvinden, dus neem de tijd om een locatie te kiezen die de overledene recht doet. Dit kan natuurlijk in de aula van het crematorium of in een uitvaartcentrum, maar tegenwoordig zijn er veel meer opties.
U kunt kiezen voor een andere locatie zoals een restaurant, natuurgebied, theater of clubhuis. Zelfs gewoon thuis of in eigen tuin. De belangrijkste vraag is of er genoeg ruimte is voor alle bezoekers.
De afscheidsbijeenkomst invullen kan geheel vrij op verschillende manieren. Het kan een kerkelijke of een niet-kerkelijke invulling hebben. Met veel genodigden of in kleine kring. Formeel of informeel. Neem de tijd om een locatie te kiezen die de overledene recht doet. Thuis of op een andere passende plek.
Voor de afscheidsbijeenkomst in de aula van het crematorium, de ontvangkamer of bij de begraafplaats kunt u zoveel tijd reserveren als u zelf denkt nodig te hebben. Vaak wordt er uitgegaan van 60 minuten aula en 60 minuten condoleance. Maar er is ruimte om dit tegen meerprijs te verlengen. Op een andere locatie komt het vaak niet zo nauw met de tijd.
De plechtigheid is meestal enkele dagen na het overlijden. Het aantal dagen is afhankelijk van verschillende factoren maar vindt plaats tussen 36 uur en 6 werkdagen na overlijden. Dit is wettelijk vastgelegd. Er kunnen uitzonderingen zijn. Hier moet men goedkeuring voor aanvragen. Er moet natuurlijk ook een aansluiting zijn tussen de afscheidsbijeenkomst en de begrafenis of crematie.
Een kerkelijke uitvaart zal een priester of diaken vaak invullen. Maar in andere gevallen is dit een ceremoniemeester, meestal de uitvaartverzorger. Ook een nabestaande kan deze rol op zich nemen. Deze ceremoniemeester staat vaak dicht bij de betreffende mensen waardoor een welkomstwoord een heel andere klank kan krijgen dan wanneer de uitvaartverzorger die uitspreekt. Het gaat erom dat het een geheel is. Vaak doet diegene die die rol op zich neemt ook een welkomstwoord en een dankwoord.
Het dragen van de kist is tijdens een uitvaart altijd weer indrukwekkend om te zien zeker wanneer men de kist met de overledene op de schouders draagt. De nabestaanden mogen de kist dragen. Dit kan zowel op de schouder als ‘laag’. Gebruik maken van een rijdende baar kan ook, dan is het gewicht minder van belang.
Een mooie toespraak op een uitvaart is een eerbetoon aan de overledene. Veel mensen zien er tegenop en het is ook geen alledaagse bezigheid, maar vaak spreken nabestaanden zelf bij het afscheid. Soms is het niet eenvoudig om de juiste woorden te vinden en u goed voor te bereiden, zodat uw toespraak goed overkomt. Begin met u af te vragen wat u wilt vertellen, laat uw hart spreken. Schrijf alles op wat u te binnen schiet en haal hieruit wat u in de speech wilt verwerken.
Live muziek kan bijna overal. Dit kan heel sfeervol zijn. Er zijn veel mogelijkheden: een familielid die muzikaal is kan muziek spelen of zingen, een koor dat zingt of een band uitnodigen. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Natuurlijk is een combinatie met muziek van een cd of playlist ook mogelijk.
Kinderen reageren op hun eigen manier, als iemand in hun naaste omgeving overlijdt. Het uiten van gevoelens en verdriet kan lastig voor ze zijn. Ieder kind is anders en afhankelijk ook van de leeftijd kan een kind er zeker bij zijn. Ze kunnen een (kleine) rol spelen tijdens de uitvaart door bijvoorbeeld kaarsen aan te steken. Hou voor hele kleine kinderen eventueel een oppas bij de hand.
De meeste nabestaanden organiseren na de afscheidsbijeenkomst een condoleance. Daarmee geven ze familieleden, vrienden, kennissen en anderen de gelegenheid om te laten weten dat ze meeleven met de naasten. Vooral na een uitvaart kan het fijn zijn om met de aanwezigen in een informele sfeer rustig na te praten en herinneringen op te halen. Vaak wordt er enige vorm van catering aangeboden, afhankelijk van de tijd en de plaats.
Dit is geheel aan de nabestaanden. Bij een begrafenis worden ze vaak op het graf gelegd. Bij een crematie kunnen de bloemen ook mee naar huis of meegeven aan de genodigden. De bloemen neerleggen bij een speciaal monument of plek in de buurt van de begraafplaats of het crematorium kan ook.
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.