Een blijvende herinnering

De thuis uitvaart

Voor een overledene en de nabestaanden kan de woonomgeving van de overledene een belangrijke rol spelen. Het vertrouwde gevoel van thuis is voor veel nabestaanden een fijn idee. De uitvaart verzorgen geheel in persoonlijke stijl van thuis kan. Kiezen, indien dit thuis mogelijk is, om de gehele uitvaart thuis te laten plaatsvinden of een gedeelte hiervan is mogelijk. Alleen de condoleance of gezamenlijk eten thuis kan natuurlijk ook.

 

Gehele uitvaart thuis

Estia Uitvaarten biedt u de mogelijkheid om een uitvaart te verzorgen in huiselijke kring.
Uw dierbare wordt thuis opgebaard, er kan persoonlijk afscheid worden genomen door familie, vrienden en kennissen op het moment dat u dat zelf wenst.

Thema thuis uitvaart opbaren- Estia Uitvaarten

De opbaring

De overledene opbaren op bed of in een kist of wade is mogelijk. Dit kan in een aparte kamer of in de woonkamer, eventueel afgescheiden door een kamerscherm. De overledene plaatsen op een koeling maar ook tanathopraxie (een lichte vorm van balseming) of Bio Sac (natuurlijk vorm van opbaren d.m.v. zakjes op de buik) zijn een optie.

De plechtigheid

Als het huis groot genoeg is of de uitvaart is in kleine kring, kan de plechtigheid hier ook worden gehouden. Op een mooie dag kan dit zelfs in de tuin. Een uitvaart organiseren in eigen tuin kan op veel verschillende manieren. Het is vaak toch net wat persoonlijker, omdat het afscheid in een vertrouwde omgeving plaatsvindt. Door een tent of tentdoek te plaatsen in de tuin creëert men warmte of juist koelte.

Mocht de uitvaart niet thuis kunnen plaatsvinden dan kan de locatie worden aangekleed met persoonlijke spullen.

Thema thuis uitvaart plechtigheid - Estia Uitvaarten
Thema thuis uitvaart kist dragen - Estia Uitvaarten

Dragen van de kist

Na afloop van de dienst wordt de kist naar buiten gedragen naar het rouwvervoer. Het is handig om na te denken over het uitdragen van de kist en van te voren de kamer zo in te delen dat deze in een keer naar buiten kan worden gebracht.

De kaart

Om een passende rouwkaart te maken staat deze in het teken van thuis. Een foto van de overledene aan tafel of op zijn/haar favoriete bank. Een foto van de tuin of van het huis zelf kan natuurlijk ook

De muziek

Live muziek past heel goed, het maakt het extra persoonlijk en intiem.

Rouwkaart, Estia uitvaarten
Thema thuis uitvaart bloemen -Estia Uitvaarten

De bloemen

Mocht het seizoen dit toelaten dan is kiezen voor bloemen uit eigen tuin mooi.

Kiezen voor een groots bloemstuk dat de gehele kist bedekt, of voor enkele bloemen erop is een mogelijkheid. Het plaatsen van bloemstukken op pilaren kan ook, waardoor het geheel prachtig is aangekleed.

Vraag eventueel aan de gasten om een (wilde) bloem mee te nemen en zet deze bij elkaar in mooie grote glazen vazen.

De crematie / begrafenis

Na de plechtigheid vertrekken we naar de begraafplaats of het crematorium naar keuze. Er kan voor worden gekozen om daar met het gezelschap naar toe te gaan en na afloop thuis nog na te tafelen.

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide - Estia Uitvaarten
Catering condoleance uitvaart, Estia Uitvaarten

De catering

De organisatie van een thuis uitvaartvaart kan soms wat meer werk kosten omdat er men meer dingen moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan extra stoelen, garderobe, catering etc.

Maar vaak krijgen nabestaanden daarbij hulp van familie en vrienden waardoor het ook juist heel erg mooi kan zijn om met zijn allen zo bezig te zijn met het afscheid.

Kies bijvoorbeeld voor catering die bestaat uit eten en drinken waar de overledene van hield. Dat maakt het extra persoonlijk. Wat het ook persoonlijk maakt is door naast ieder bord een mooie kaart, bijvoorbeeld in de stijl van de rouwkaart, te leggen met daarop een afbeelding van de overledene en een mooie tekst erop. Voor het eten en drinken een cateraar inschakelen kan ook.

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.