Denken in mogelijkheden

Duurzame uitvaart

Zorgzaamheid stopt niet bij de zorg voor de overledene en zijn of haar omgeving. Er hoort daarbij ook dat we zorgvuldig omgaan met de wereld waarin we leven. Een duurzame uitvaart hoort hier ook bij.

Uit onderzoek blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even belastend zijn voor het milieu. Wel is het gebruik van het materiaal van de omhulling van invloed. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gebruikte lak en lijm en de houtsoort die verwerkt is. Er komen steeds meer ecologische en fair trade producten voor een duurzame uitvaart op de markt. De duurzame uitvaart biedt vele mogelijkheden.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart -duurzame uitvaart

De kist

Er zijn Fair trade kisten van puur hout bekleed met natuurlijke materialen en opbaarplanken met wades van natuurlijke materialen.

Er zijn inmiddels kisten en manden gemaakt  wilgentenen of duurzaam geproduceerd hout. Duurzaam geproduceerd hout is snelgroeiend binnenlands hout  zoals populier, wilg en hout van knotwilgen met het FSC Keurmerk (of een gelijkwaardig keurmerk).

Het opbaren

De gedachte achter natuurlijk opbaren is dat het lichaam van een overledene wordt opgebaard in een ruimte waar geleidelijk het contact tussen lichaam, geest en ziel wordt verbroken.

Rust, ruimte en een goede omhulling zijn belangrijke voorwaarden bij een duurzame uitvaart.

Natuurlijk opbaren is vaak een bewuste keuze. Zij schrikken niet van veranderingen aan een lichaam van een overleden dierbare. Ze willen het loslatingsproces van de ziel van dichtbij mee maken. Bloemen worden bij natuurlijk opbaren niet in vazen geschikt maar neergelegd bij de overledene zodat ze mee verwelken met het lichaam. De overledene draagt bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, zijde, wol.

De locatie

Voor een klein gezelschap kunt u er voor kiezen om deze thuis te houden. Bij een thuisopbaring komt uw bezoek ook aan huis. 

Hou de afscheidsplechtigheid in de buurt waar uw overleden dierbare wordt begraven, bijvoorbeeld op loopafstand. Dat scheelt veel vervoer naar verschillende locaties. Zo bespaart u energie en belast u het milieu minder.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart duurzaam natuurbegraafplaats

De condoleance

De condoleance is duurzamer wanneer deze plaatsvind op dezelfde locatie als de uitvaartplechtigheid. Gebruik van streekproducten als leveranciers dragen hier ook aan bij.

Bij de samenstelling van onze koffietafels worden ingrediënten gebruikt die bestaan uit duurzame, biologisch dynamisch samengestelde producten. Tijdens de condoleance kunnen er biologische koffie, soep, broodjes en sappen geserveerd worden.

Duurzame uitvaart, Estia uitvaarten

Het vervoer

Alternatieven voor de traditionele rouwstoet zijn er zeker. Ga met de (bak)fiets of loop met de loopkoets.
Moet er toch een bepaalde afstand overbrugt worden neem dan de uitvaartbus, waar de overledene samen met een kleine groep naasten in vervoerd kunnen worden.
Er zijn inmiddels ook elektrische rouwauto’s.

Het rouwdrukwerk

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor het digitaal versturen van (een deel van) de rouwkaarten. Dat is een keuze die minder impact heeft op het milieu dan de papieren kaart. Wanneer u wel kiest voor een papieren rouwkaart, zijn er verschillende duurzame opties. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van 100% gerecycled papier, ongebleekt papier en een lichte papiersoort. Condoleance boeken en rouwkaarten zijn er met FSC keurmerk.

De bloemen

Denk ook aan duurzaam geteelde bloemen. U kunt kiezen voor bloemen uit eigen tuin. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook biologische bloemen verkrijgbaar bij een aantal bloemisten.

In plaats van bloemen kan er ook een donatie voor een goed doel worden gevraagd.

Estia Uitvaarten - Thema uitvaart duurzaam bloemen

Natuurbegraafplaatsen

Bij het begraven op een natuurbegraafplaats staat de vergankelijkheid centraal. De natuur wordt op zijn beloop gelaten. U vindt er dus geen aangelegde paden met rijen graven en grafstenen. Soms mogen de graven worden gemarkeerd door bijvoorbeeld een boom, zwerfkei of een kunstwerk van natuurlijke materialen. Soms is er geen grafmarkering, vergaat de boomschijf met naam.

Het graf is onderdeel van de natuur en dat is wat het zo bijzonder maakt. U kunt bij leven al een plekje reserveren op een natuurbegraafplaats. Natuurbegraafplaatsen vindt u inmiddels op steeds meer plaatsen in Nederland waaronder Natuurbegraafplaats Heidepol en Natuurbegraafplaats Koningsakker in Arnhem.

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.