Geeft rust en troost

Kennismakingsgesprek, voorgesprek

Een gesprek over uw eigen uitvaart betekent een gesprek over uw leven; de betekenis die u heeft in en geeft aan dit leven, dat wat u nalaat en dat wat werkelijk van waarde is. Midden in het leven of in aanloop naar een overlijden kunt u nadenken over uw uitvaart. Samen bespreken we, vrijblijvend en kosteloos, in een kennismakingsgesprek uw wensen. Er is veel mogelijk, niets is vastomlijnd.

Vaak komt een uitvaartbegeleider pas in beeld wanneer een overlijden heeft plaatsgevonden. Soms ook al voor die tijd. Weet u hoe u uw uitvaart zou willen invullen? Cremeren of begraven? Nalaten aan de wetenschap? En wat voor invulling wenst u daarbij? Heeft u net als veel mensen wel een idee maar weten uw nabestaanden dat nog niet?

Het kan rust geven en zo troost bieden wanneer uw wensen zijn uitgesproken. Het kan nabestaanden ook troost bieden wanneer zij weten dat zij de laatste wens van hun dierbare kunnen vervullen. Niet alles hoeft tot in details vastgelegd te worden.

Het is voor nabestaanden vooral fijn om te weten wat er voor u werkelijk toe doet, zodat zij daarvoor zorg kunnen dragen. Het is verstandig om uw naasten te laten weten waar zij uw wensen kunnen vinden. U kunt dit gesprek ook in het bijzijn van uw naasten voeren.

Uitvaartwensen vastleggen

Naast deze praktische zaken kunt u ook uw wensen voor de uitvaart vastleggen. Er kan eerst een kennismakingsgesprek plaatsvinden met aanvullende gesprekken. Wilt u worden begraven of gecremeerd? Wie heeft u graag als spreker op uw uitvaart? Wat voor kist, muziek en bloemen wenst u? En welke uitvaartonderneming?

U kunt uw wensen vastleggen in het boekje ‘Mijn uitvaartwensen’. Dit boekje kunt u kosteloos aanvragen bij Estia Uitvaarten. Of neem contact met mij op voor een, kosteloos en vrijblijvend, persoonlijk gesprek.

Praktische zaken op orde

De eerste dagen na een overlijden zijn zwaar voor de nabestaanden. Het helpt als zij weten wat u wel en niet wilt. En als u alles zo goed mogelijk geregeld hebt. 

Als u overlijdt, is het voor uw nabestaanden prettig als u een aantal praktische zaken goed op orde hebt. 

Denk aan:

  • Een adressenlijst;
  • Een codicil of testament;
  • Een donorcodicil (dat is een document waarop staat of iemand bereid is om organen of weefsels af te staan na zijn overlijden);
  • Informatie over uw uitvaartverzekering, onder andere het polisnummer;
  • De vindplaats van belangrijke papieren als identiteitsgegevens en een trouwboekje;
  • Welke sociale media-accounts hebt u en hoe kunnen die worden afgesloten;
  • Wat zijn uw uitvaartwensen?

Gesprek voor overlijden

Soms loopt het leven anders dan gedacht. Misschien bent u ongeneeslijk ziek. Of nadert het afscheid van uw vader of moeder. Onderwerpen zoals het regelen van een uitvaart zijn lastig om te bespreken. Toch kan het waardevol zijn om alvast de uitvaartwensen door te nemen in een persoonlijk gesprek. Graag kom ik bij u langs om u hierbij te helpen. 

Hieronder nog enkele vragen en antwoorden over een kennismakingsgesprek

Kan ik van te voren kennismaken met een uitvaartverzorger?

Het is altijd mogelijk om van tevoren een kennismakingsgesprek aan te gaan met een uitvaartverzorger. Het belangrijk om een klik te ervaren en vrij te zijn in wie u als uitvaartprofessional kiest.

Is een kennismakingsgesprek met een uitvaartverzorger gratis?

Het is meestal kosteloos en vrijblijvend om een kennismakingsgesprek met een uitvaartondernemer aan te gaan. Maar er zijn uitzonderingen, vraag dit dus altijd na bij de desbetreffende uitvaartondernemer. Een kostenbegroting laten opstellen is ook meestal kosteloos. 

.
Ben ik ondanks dat ik verzekerd ben altijd vrij om een uitvaartondernemer te kiezen

Wettelijk gezien bent u altijd vrij om een uitvaartondernemer te kiezen. Veel mensen hebben een uitvaartverzekering, die wordt dan ook vaak gebeld na een overlijden. Wanneer u geen uitvaartverzekering heeft bent u zo en zo vrij om te kiezen. Dus ongeacht of, waar en hoe u verzekerd bent, u bent altijd vrij om te kiezen. 

Kan ik mijn eigen uitvaart regelen?

Hoe u uw eigen uitvaart regelt kan en mag u zelf bepalen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan u op voorhand uw wensen op laten vastleggen. Dat kunt u zelf doen of met behulp van een uitvaartondernemer. 

Even voorstellen

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op.  Om u te oriënteren, een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Francine Oldenhuizing

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.