DONOR WORDEN, KAN DAT ALTIJD NA OVERLIJDEN?

Het antwoord hierop is nee, maar iedereen kan zich wel als donor registreren. Ook als u ouder bent, ziek bent, ziek bent geweest of medicijnen slikt. Indien iemand in een ziekenhuis is komen te overlijden kunnen organen en weefsels worden gedoneerd. Als iemand thuis is overleden kunnen er alleen nog weefsels gedoneerd worden, zoals bot, kraakbeen- en peesweefsel.

Orgaandonatie is alleen mogelijk wanneer iemand op de intensive care in het ziekenhuis overlijdt, hersendood is verklaard of dat duidelijk is dat het hart en de bloedsomloop voor altijd gestopt zijn. Dit is dus altijd in een ziekenhuis. Pas daarna bepaalt een dokter of de organen geschikt zijn om te transplanteren. Het is ook belangrijk waardoor en hoe iemand overleden is.

Protocollen

Overlijdt een donor door hersenletsel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie. De oorzaak van het overlijden bepaalt hoe de orgaandonatieprocedure verder verloopt. En welke organen daarna voor donatie geschikt kunnen zijn.

Organen hebben zuurstofrijk bloed nodig om geschikt te blijven voor transplantatie. In het ziekenhuis wordt de overleden donor kunstmatig beademd. Hierdoor blijft het hart kloppen en blijft zuurstofrijk bloed stromen. Je zou kunnen zeggen dat de dokter ervoor zorgt dat de organen niet in de gaten hebben dat de dood is ingetreden. De machine blijft aangesloten totdat de organen uit het lichaam worden gehaald.

De donoroperatie

Vóór en na de operatie kan de familie bij de overledene zijn. De artsen die organen en weefsels uitnemen, doen dat uiterst voorzichtig. Weefseldonatie hoeft niet zichtbaar te zijn als iemand op de gebruikelijke manier is opgebaard. De familie wordt voor en na de operatie bijgestaan door een begeleider vanuit het ziekenhuis. De operatie duurt niet langer dan 24 uur. Wachten met de begrafenis of crematie is niet nodig.

Geen donor om medische redenen

In sommige gevallen kan iemand om medische redenen geen donor zijn. Ook al heeft deze donor zich geregistreerd in het Donorregister. Bijvoorbeeld als er sprake is van: een bloedvergiftiging (sepsis), besmetting met een virus, kanker (maar bij bepaalde vormen van een hersentumor is donatie wel mogelijk) en een tatoeage of piercing zetting tot 6 maanden voor het overlijden.

Leeftijd voor orgaandonatie en weefseldonatie

Er is geen maximumleeftijd voor donatie. Het hart van een 80-jarige is bijvoorbeeld niet meer geschikt voor donatie. Maar deze persoon kan nog wel huiddonor zijn.

Voor meer informatie: https://www.donorregister.nl/

Meer informatie

Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.