DEMENTIEVRIENDELIJKE UITVAARTVERZORGER

Er zijn in Nederland 283.000 mensen die een vorm van dementie hebben. In Arnhem zijn dat er alleen al 2.000. De verwachting is dat in 2040 er 520.000 mensen een vorm van alzheimer zullen hebben, in Arnhem 2.700. Er komen per dag 33 mensen bij met de diagnose Dementie.

Dat zijn zorgelijke cijfers. Voor mij, Francine Oldenhuizing, de aanleiding om de gespecialiseerde opleiding ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ te gaan doen. Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer Nederland. Inmiddels mag ik mij met trots ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ noemen. Toegerust met kennis en vaardigheden begeleid ik u en uw familie graag want iedereen heeft recht op goed afscheid nemen. Hoe betrek je deze mensen op een zinvolle, menselijke manier bij het afscheid van hun dierbare?

Mogelijkheden

Het is belangrijk dat nabestaanden met dementie, samen met de andere nabestaanden, op een goede manier afscheid kunnen nemen. In samenspraak met de familie zal er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn om de nabestaande met dementie te betrekken. Zo ontstaat een dementievriendelijke uitvaart. Zoals iedere nabestaande kan ook een nabestaande met dementie persoonlijk afscheid nemen en bij de uitvaart betrokken worden. Vaak lopen de meningen daarover binnen de familie uiteen, hoewel iedereen het beste voor heeft met de persoon in kwestie. Luisterend naar de wensen en zorgen van de familieleden zoeken we samen naar de mogelijkheden.

Vragen

Er kunnen veel vragen zijn. Zoals; ‘Vertellen we oma dat opa dood is? Laten we haar afscheid nemen? Nemen we oma mee naar de uitvaart?’  Vragen waarop een antwoord kan worden verkregen door een goede begeleiding en door het verkrijgen van juiste informatie. Conclusie: er zijn veel redenen om oma bij de uitvaart te betrekken en er is zelden een reden om haar buiten te sluiten. De naaste met dementie staat niet centraal, maar er is wel speciale aandacht om zoveel als mogelijk en wenselijk de nabestaande met dementie te betrekken bij het afscheid en/of de uitvaart. Ik zal, als dementievriendelijke uitvaartverzorger, adviseren waar nodig.

Samen dementievriendelijk

Op de website van Samen Dementievriendelijk kunt u lezen hoe u mensen met dementie kunt helpen in allerlei omstandigheden. Bewustwording en oprechte aandacht zijn hierbij heel belangrijk.

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.