Een dementievriendelijke uitvaart zal steeds vaker voorkomen. Er zijn in Nederland 283.000 mensen die een vorm van dementie hebben. In Arnhem zijn dat er alleen al 2.000. De verwachting is dat in 2040 er 520.000 mensen een vorm van alzheimer zullen hebben, in Arnhem 2.700.
Dat zijn zorgelijke cijfers. Voor mij, Francine Oldenhuizing, de aanleiding om de gespecialiseerde opleiding ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ te gaan doen. Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Alzheimer Nederland. Inmiddels mag ik mij ‘Dementievriendelijke uitvaartverzorger’ noemen.
In mijn werk als uitvaartverzorgster krijg ik regelmatig te maken met nabestaanden die een vorm van dementie hebben. Het is belangrijk dat nabestaanden met dementie, samen met de andere nabestaanden, op een goede manier afscheid kunnen nemen. In samenspraak met de familie zal er gekeken worden wat de mogelijkheden zijn om de nabestaande met dementie te betrekken. Zoals iedere nabestaande kan ook een nabestaande met dementie persoonlijk afscheid nemen en bij de uitvaart betrokken worden. Vaak lopen de meningen daarover binnen de familie uiteen, hoewel iedereen het beste voor heeft met de persoon in kwestie.
Luisterend naar de wensen en zorgen van de familieleden zoeken we samen naar de mogelijkheden. Wat goed is om te onthouden, is dat het ‘oergevoel’, het intuïtieve gevoel, altijd blijft: Liefde, blijheid, woede, verdriet, rouw en vreugde. De persoon met dementie kan het gevoel niet altijd meer uiten of koppelen aan de situatie of gebeurtenis, maar zeker wel voelen.
Er kunnen veel vragen zijn. Zoals; ‘Vertellen we oma dat opa dood is? Laten we haar afscheid nemen? Nemen we oma mee naar de uitvaart?’ De naaste met dementie staat niet centraal, maar er is wel speciale aandacht om zoveel als mogelijk en wenselijk de nabestaande met dementie te betrekken bij het afscheid en/of de uitvaart.
Er zijn veel redenen om iemand met dementie bij de uitvaart te betrekken en er is zelden een reden om hen buiten te sluiten. Vaak is het goed mogelijk voor nabestaanden met dementie om afscheid te nemen van hun naasten. Een dementievriendelijk afscheid is niet per definitie anders.
Ik help u graag om een dementievriendelijke uitvaart te verzorgen.
Op de website van Samen Dementievriendelijk kunt u lezen hoe u mensen met dementie kunt helpen in allerlei omstandigheden. Bewustwording en oprechte aandacht zijn hierbij heel belangrijk.
Neem voor meer informatie omtrent de vele mogelijkheden om een uitvaart invulling te geven gerust contact op. Een voorgesprek (kennismakingsgesprek) is altijd gratis en vrijblijvend. Bel 06-43877077, app of mail naar info@estia-uitvaarten.nl
Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden.