WERELDLICHTJESDAG

Afscheid nemen van een kind lijkt mij het moeilijkste wat er is. Wat je nooit hoopt mee te maken maar helaas voor sommige ouders realiteit is. Voor hen is rouwen vaak niet eenvoudig en als ouder kan het ook erg lastig zijn om er over te praten met anderen. Op WereldLichtjesDag is er echter de kans om ouders te ontmoeten die ook een kind hebben verloren. Maar is er ook voor mensen die proberen familie of vrienden bij te staan die een kind verloren hebben. Ieder jaar, op de 2e zondag van december, is het WereldLichtjesDag. Op deze dag steek men overal in de wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

WereldLichtjesDag, wat is dat?

Op WereldLichtjesDag draait het om het herdenken van overleden kinderen. Het gaat hierbij om overleden kinderen van over de hele wereld, ongeacht op welke leeftijd, om welke reden dan ook en hoe lang het geleden is dat het kind is overleden.  Tijdens WereldLichtjesDag, elk jaar op de tweede zondag van december om 19.00 uur (lokale tijd), worden er wereldwijd vele kaarsjes aangestoken die minstens een uur branden. Er gaat als het ware een hartverwarmend lint van lichtjes, in een 24 uur durende golf over de wereld, die zich van tijdzone naar tijdzone beweegt.

Het ontstaan van WereldLichtjesDag

Dit initiatief begon meer dan 40 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk. Kapelaan Simon Stephens, verbonden aan het Warwick Hospital, merkte dat rouwende ouders veel steun bij elkaar vonden. Ze hadden meer aan elkaar dan aan hetgeen hij voor hen deed of tegen hen zei. Zo organiseerde hij tal van ontmoetingsdagen en ‘The Compassionate Friends’ werd een feit. Eind jaren ’70 werd er ook een Amerikaanse ‘Compassionate Friends’ opgericht, en ondertussen is de organisatie van ‘Worldwide Candle Lighting’ wereldwijd verspreid.

Het doel

Het voornaamste doel is nog steeds om vriendschap, begrip en hoop te bieden aan ouders, broers en zussen, grootouders en andere familieleden tijdens het zware rouwproces dat op het overlijden van een kind volgt. Om samen alle overleden kinderen te eren en te herinneren. Dit gebeurt door een kaarsje te branden en door te luisteren naar prachtige gedichten over rouw en verlies. Maar ook door te luisteren naar muziek  en naar woorden die troost bieden.

WereldLichtjesDag in Nederland

In Europa zijn er in drie landen meer dan 100 locaties die meedoen aan WereldLichtjesDag. Op deze locaties kan men een kaarsje aansteken ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen in de wereld. In Nederland zijn er op diverse locaties herdenkingsbijeenkomsten op deze dag. Het, speciaal voor deze dag geschreven, lied ”Precious Child” wordt gespeeld. Het beeld “ALTIJD HIER”, dat in het verleden is aangeboden door kunstenares Marianne den Otter, krijgt dit jaar een prominente plek in Apeldoorn en is het symbool van WereldLichtjesDag.

Bezoek de officiële website van WereldLichtjesDag in Nederland en bekijk het aanmeldproces en het programma per locatie.

Voor wie is deze dag?

Deze dag is bestemd voor iedereen die een kind of een andere dierbare heeft verloren en voor iedereen die zich betrokken voelt en graag steun en medeleven wil tonen. Er zijn mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot ouderen. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen.

Meedoen aan WereldLichtjesDag

De herdenking op WereldLichtjesDag is gratis en iedereen is welkom. Het is mogelijk om zelf een bijdrage te leveren in de vorm van een lied, gedicht of in een andere vorm.
Mocht de herdenking niet bijgewoond kunnen worden, dan kan er ook thuis om 19.00 uur een kaars gebrand worden. ‘World Wide Candle Lighting’ is een mooi initiatief, waar iedereen aan mee kan doen. Ook mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Zo ontstaat er in de gehele wereld een lint van lichtjes.

Ook ik sta op WereldLichtjesDag stil bij alle overleden kinderen. Ik steek een kaarsje aan in het lint van lichtjes en ik nodig u graag uit om mee te doen.
Bij vragen over WereldLichtjesDag of anderszins mag u altijd contact met mij opnemen 06-43877077 of kijk op www.estia-uitvaarten.nl

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.