TROOST ZONDER WOORDEN

Mensen die rouwen, verlangen er vaak naar op de één of andere manier getroost te worden. Na een intens verdriet en de daarbij horende rouw, moet er worden geleerd te leven in een wereld zonder de ander. Verdriet, en dus ook rouw, is niet enkel met gezond verstand te bevatten maar heeft een eigen vorm van communicatie. Troost is zeer welkom. Het is vaak vooral de troost die komt van de nabijheid van anderen. Maar ook uit bijvoorbeeld het wandelen in de natuur en van onze huisdieren kun je troost ontvangen. Troost zonder woorden.

Tijdens mijn opleiding heb ik een scriptie geschreven waarbij ik heb onderzocht hoe deze vormen van troost (esthetische troostvormen) werken na het verlies van een naaste en hoe deze vorm van troost een bijdrage kan leveren aan het rouwproces. Bij de esthetische troostvorm gaat het niet alleen om het uiten van gevoelens, maar gevoelens krijgen hierin een bepaalde vorm. Beelden, de wind in je haren en een arm om je heen, kunnen soms zo veel meer betekenen dan woorden ooit zeggen kunnen.

Hoe kun je troost bieden?

Wanneer wordt gekeken naar de wanhoop en het verdriet in de ogen van een rouwende wilt u zo graag helpen, u wilt zo graag het verdriet verzachten. Maar hoe? Hoe kan u troost geven bij zo’n groot verdriet? Woorden blijven steken, omdat geen van allen de juiste toon lijken te kunnen raken. Maar dát kunt u natuurlijk ook gewoon zeggen. ‘Sorry, ik weet niet wat ik moet zeggen.’ zegt vaak genoeg. Soms is het verdriet té groot om er de juiste woorden voor te vinden.

Veel mensen vinden het eng iets te zeggen. Ze vinden dit zelfs zo eng, dat ze het liefst de persoon uit de weg gaan. Negeren. Maar wat is er eng aan verdriet? Het kan ons iedere dag zelf treffen en hoe zouden wij het vinden wanneer we juist dan genegeerd worden? Wanneer u geen woorden weet, leg dan een arm om iemand zijn schouders heen. Of probeer voor iemand klaar te staan in emotionele of in praktische zin. Bijvoorbeeld iemand verlichten bij dagelijkse verplichtingen, zoals de kinderen van school halen of de boodschappen doen. Ook dát is troosten. Troost zonder woorden.

Een prachtige vorm van troost is het herinneren van de overlijdensdatum of geboortedag. Juist op die dag even bellen om even te zeggen dat u in gedachte bij hem of haar bent, kan voor zoveel genegenheid en troost zorgen.

Bekijk hier de scriptie over Troost zonder woorden (esthetische troost).

Uitvaartwensen boekje aanvragen bij Estia

Vraag gratis "Mijn uitvaart wensenboekje" aan.

Bewaar “Mijn uitvaartwensen boekje” bij uw belangrijke papieren of zorg dat het digitaal beschikbaar is voor uw nabestaanden. 

Vraag hier nog de gegevens van Estia Uitvaarten aan.

Binnen enkele seconden heeft u deze contactgegevens om digitaal te bewaren of om uit te printen en bij uw papieren toe te voegen.